Recenzja książek kucharskich

Recenzja książek kucharskich

Książkowe antykwariaty to niekończąca się kopalnia książkowych perełek. Każdy, kto kocha kuchnię i choć raz trafi do takiego miejsca – zawsze, niezmiennie wychodzi z zachwytem i zadowoleniem bowiem za dosłowne grosze można znaleźć niesamowite tytuły pełne naprawdę inspirujących przepisów. Amicus to antykwariat online, który posiada bogaty asortyment książek kulinarnych, które obecnie są bardzo trudne do zdobycia. Poniżej znajdziecie kilka przykładowych, krótkich recenzji takich skarbów z antykwariatów, na które koniecznie trzeba zwrócić uwagę.

 „Ciasta Siostry Anastazji” – autor: A.Pustelnik

Za kilkanaście złotych można zyskać plejadę pomysłów na pyszne słodkości – w bardzo przystępnych opisach i z ciekawymi fotografiami. Przepisy Siostry Anastazji są już znane w całej Polsce – ta mądra duchowna wkłada miłość i pasję do przygotowywania przepisów, dzięki którym każdy może poczuć się swojsko, jak w domu i oczywiście – pysznie. Na takie receptury można właśnie liczyć, jeśli komuś uda się tą książkę upolować w antykwariacie. Czyż to nie książka, której rzeczywiście warto przyjrzeć się nieco bliżej?

Książka Kucharska – unikat

Już na pierwszy rzut oka widać, że ma się do czynienia z pozycją wyjątkową – sama okładka sprawia wrażenie naprawdę oryginalnej. Zawartość dzieła jest niemniej intrygująca – wyszukane przepisy, przedstawione w iście gustowny sposób. Taka pozycja to prawdziwe cacko dla poszukiwaczy inspiracji – i to nie tylko kulinarnych. Nawet lekkie ślady zużycia nie przeszkadzają, a wręcz przeciwnie sprawiają że jest jeszcze bardziej unikatowa. To z pewnością książka, którą warto mieć w swojej kolekcji.

 

 „Kuchnia Polska” – autor: S.Beger rok wydania: 1962

I takie znakomite perełki można znaleźć w książkowym antykwariacie! Niesamowity zbiór przepisów rodem z tradycyjnej, polskiej kuchni – oczywiście bazujących na lokalnych produktach i specjałach. Taka książka to ogromny skarb, tym bardziej że na temat ogromnej części tych receptur można zwykle usłyszeć tylko od sędziwych babć. Warto sięgnąć po sekrety kuchni naszych przodków i poczuć te smaki, często znane tylko z opowieści. Dzięki takim perełkom w antykwariacie staje się to możliwe i to w dobrej cenie.

 

 „Księga szefów kuchni” – autor.: R.Sowa

Ostatnia pozycja w naszych recenzjach to najlepszy dowód na to, że półki w antykwariatach z książkami są pokryte nie tylko zakurzonymi egzemplarzami, ale też że można tam w dobrej cenie znaleźć współczesne pozycje – tutaj kulinarne inspiracje. Egzemplarz ten to jak sama nazwa wskazuje kuchenny majstersztyk szefów kuchni. Warto poznać ich tajemnice i wykorzystać je w swoich daniach, jeśli uda się komuś wynaleźć właśnie taką pozycję w dobrej cenie – będzie to naprawdę łatwe, osiągalne i na wyciągnięcie ręki.

No Comments

Post a Comment