Jak urządzić ogródek restauracyjny?

Ogródek restauracyjny cieszy się największym powodzeniem podczas wiosny i lata. Co prawda mamy jeszcze zimę, ale już warto zastanowić się nad tym jak urządzić ogródek restauracyjny. Z całą pewnością musi on nawiązywać do wystroju wnętrza restauracji. Odpowiednio dobrana aranżacja przyciągnie zapewne wielu gości do lokalu.

Ogródka restauracyjnego nie należy mylić z ogródkiem piwnym. Nie ma tutaj miejsca na krzesła z plastiku i niewielkich rozmiarów stoliki, ponieważ nie będą spełniały oczekiwań klientów, którzy przyszli żeby zająć wygodne miejsca i dobrze zjeść. Komfort można poprawić niewielkim kosztem, przy pomocy poduszek ułożonych na siedziskach. Ważna sprawa to także odpowiednie nakrycie, chroniące przybyłych klientów przed słońcem lub deszczem, natomiast odpowiednio dobrane oświetlenie poprawi nastrój podczas wieczorów. Żeby ogródek zawsze prezentował się bez zarzutu, potrzebna są meble odporne na działanie warunków atmosferycznych.

Elementy ogródka, które muszą być najwyższej jakości:

  • meble – odporne na zmienne warunki pogodowe, dzięki czemu posłużą wiele lat, zachowując przy tym korzystny wygląd. Krzesła i stoły powinny oferować wystarczającą wygodę, a także być łatwe podczas okresowej konserwacji i w czyszczeniu,
  • zadaszenie – najczęściej wybierane są parasole i markizy. Chronią przed opadami deszczu, jak i przed promieniami słonecznymi, dlatego warto wybrać takie, które są wykonane z tkaniny odpornej na blaknięcie i przemakanie,
  • nakrycia stołów – wystarczające mogą być same podkładki, ale można zainwestować także w obrusy, pamiętając, że muszą być przeznaczone do nakrycia stołów zewnętrznych. Dobre wrażenie będą robiły obrusy, które utrzymują taka samą kolorystykę, jak te wewnątrz lokalu. Przydatną rzeczą będą też klipsy, które trzymają prawidłowo tkaninę,
  • oświetlenie – w ciągu dnia stanowi element dekoracyjny w ogródku, a po zmroku jest niezbędnym źródłem światła. Powinno być dopasowane do stylu całego obiektu, w przeciwnym razie nie będzie jednością z otaczającymi je elementami,
  • roślinność – goście otoczeni żywymi kwiatami lub drzewkami w donicach, na pewno zyskają lepsze samopoczucie. Roślinność wprowadzi też ożywienie do ogródka i umili w nim pobyt,
  • dodatki – w celu wyznaczenia dokładnego miejsca, które stanowi ogródek, pomocne będzie ogrodzenie. Tak jak poprzednie elementy, tak i ogrodzenie powinno współgrać ze wszystkim wokół.

Ogródek to tylko dodatek do właściwej restauracji, ale warto go odpowiednio urządzić, bo zadziała wówczas na gości jak magnes.

Lista krakowskich firm zajmujących się projektowaniem i zakładaniem ogródków restauracyjnych i nie tylko:

  • Ponadczasowe Ogrody Karolina Kucharska
    Adres: ul. Petrażyckiego 26A, 30-399 Kraków
    Telefon: +48 697 605 296
    E-mail: [email protected]
    Sprawdź ich ofertę
  • Projektowanie ogrodów TOM
    Adres: ul. Jana Woronicza 31, 31-409 Kraków
    Telefon: +48 500 170 697
    E-mail: [email protected]
  • Projektowanie i Zakładanie Ogrodów Agro Ogród
    Adres: ul. Grażyny 11, 31-217 Kraków
    Telefon: 12 359 22 99
    E-mail: [email protected]